За първи път в историята на Интернет се появиха нелатински домейни от най-високото ниво. Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) одобри Top Level Domains (TLDs) на Египет, Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Кандидатстването за TLDs, които представят региони или държави, стартира на годишната среща на членовете на борда на ICANN в Сеул през октомври 2009 г. До момента организацията е получила 21 заявки за домейни на 11 езика. 13 от заявките са преминали успешно втората фаза на одобрението, след което остава да се получи разрешение за активиране на домейна.

Споменатите 4 домейна вече са активирани и могат да бъдат използвани. Достъпът до Интернет в страните от Близкия изток се оценява от специалистите на 20% от населението. С пускането на домейни на собствен език в страните от региона се разчита да се улесни достъпът до мрежата. След като беше разрешен домейнът на кирилица .рф за Русия, само за месец са регистрирани над 10 000 адреса. Регистрацията в Русия все още е достъпна само за администрацията и за притежателите на търговски марки. Така ще бъде до септември, когато ще бъде разрешена за всички желаещи.

Все още не всички уеб браузъри могат да работят с нелатинските домейни. От последните версии на най-популярните продукти Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari и Chrome, само Opera и Safari показват арабските символи. Всички останали, автоматично заместват арабските букви с последователност от латински букви и цифри.