Събитието, подкрепено от Host.bg, събра в София най-запалените представители на дизайнерската гилдия. Сред участниците лесно се забелязваха колеги от утвърдени фирми в бранша. Пропускаме изброяването за да не обидим някого. Приятно впечатление направи присъствието на много дизайнери и уеб специалисти, работещи самостоятелно или в малки екипи. Накратко казано събитието беше привлякло класна и точна аудитория.

Основателно, за първата презентация бе поканена Лиса Райхелт, дизайн изследовател и консултант (https://www.disambiguity.com/). Започвайки с предизвикателното твърдение, че „Професията UX (Uasbility eXpert) е безмислена, защото такива трябва да бъдат всички, които участват в създаването на един сайт“, Лиса направи една от най-интересните и полезни презентации. Интерес от страна на дизайнерите предизвика представянето на Константин Стамболов от Икономедиа за особеностите при изграждането на мобилни версии на сайтовете. Другият български представител на форума – Кирил Златков, успя да изложи своите виждания за по-скучната на пръв поглед типографска материя с много тънък хумор и задържа вниманието на аудиторията.

Във втората сесия Фарук Атеш, криейтив консултант по уеб дизайн и програмиране (https://farukat.es/), макар и за кратко, се задълбочи в технологиите в лицето на Modernizr – JavaScript платформа с отворен код за улеснено ползване на HTML5 и CSS3. Криейтив директорът на лондонската агенция Pod1 (www.pod1.com) Марк Алардайс даде находчиви примери за силата на подходящия дизайн (и обратното).

Ето и някои от препоръчаните адреси по време на събитието:

Анализ на сайтове:

www.google.com/websiteoptimizer
www.google.com/analytics
www.usertesting.com
whatusersdo.com
fivesecondtest.com

Типография:

www.fontshop.com

HTML5:

www.modernizr.com
html5boilerplate.com