3. Обърнете внимание на дизайна и направете сайтът си userfirendly

Дизайнът нa един сайт е следващото нещо, с което се сблъскват посетителите му. Той е лицето на вашият бизнес онлайн. За това не подценявайте неговото значение. В зависимост от спецификата на сайта има най-различни възможности за неговия дизайн. За това нашият съвет е да разчитате на професионалистите в областта. Уеб дизайнерите, следят всички нови тенденции и добри практики.

Дори да имате специфично изискване към дизайна на сайта, споделете го с дизайнерите, но не пренебрегвайте с лека ръка тяхната преценка или съвет.

Следващото стъпало нагоре, по пътя на успеха, е да направите сайт, който е лесен за ползване. Хората обичат лесно и бързо да получават информация, ако е възможно с един клик, без да се налага да минават през различни нива и допълнителни линкове. Всичките ви усилия трябва да са насочени в тази посока. Лесно, бързо, достъпно. Всеки потребител харесва това.

Ако имате повече информация, продукти и услуги, най-добре е да ги подредите по категории. Направете си и бърза и удобна търсачка, така че посетителите лесно да намират желаната от тях информация. Проверете всяка страница за счупени и неработещи линкове.

4. Не прекалявайте с e-mail маркетинга и събирането на e-mail-и.

E-mail маркетингът се наложи като ефективен и достъпен начин да се предлагат продукти и услуги. Самото събиране на списъци с електронни пощи се превърна само по себе си в отделен бизнес. С времето обаче, хората станаха доста чувствителни на тази тема. Те вече внимават къде оставят електронните си адреси, отписват се от т. нар. newsletter-и, когато преценят, че информацията не ги засяга или чисто и просто започнат да им досаждат. За това е важно да работите с много такт в тази посока.

Например, не задължавайте посетителите да вписват e-mail-а си във вашите списъци, още със самото влизане в сайта. Колко човека биха въвели адреса на електронната си поща в сайт, в който влизат за първи път и който дори още не са разгледали?! Това ще ги настрои скептично към него и най-вероятно ще изберат опцията да разгледат сайта без да се регистрират. Както вече стана дума, ако нямат възможност да избират, чисто и просто ще затворят сайта. Ако държите да имате техните координати, има много други начини. По-добре е да ги „подтикнете” да се легитимират доброволно. Това може да стане посредством опция за регистрация; с наличието на поле, в което по своя воля да оставят мейла си; чрез игри, награди и т.н. Така се повишава успеваемостта на този вид маркетинг, защото след като човек доброволно се е регистрирал, шансът да се интересува от вашите оферти е доста по-висок. Разбира се, не трябва да се прекалява. Това може да доведе до „пренасищане” и хората да се отпишат преди да са закупили нещо от вас.

5. Накарайте ги да се чувстват сигурни с вас

За съжаление, с увеличаване на потреблението на различни Интернет услуги и продукти, хората започват да стават по-мнителни и внимателни кой сайт да ползват и за какво. За да имате успех, трябва да накарате хората да се чувстват сигурни във вас. За тази цел е добре да имате подробни и добре описани правила за използване на сайта. Често потребителите не ги четат, тъй като им се струват „дълги”. Това все пак създава усещането за сигурност, защото сте се погрижили да разгледате внимателно и да уредите отношенията си с потребителя прецизно. В „Страницата за контакти“ информирайте подробно как могат да се свържат с вас. Дайте адрес, телефон, e-mail, име на фирмата и т. н. Ако сайтът ви обменя важна информация, можете лесно да го защитите с т. нар. SSL сертификат . Той криптира връзката и предотвратява кражбата на данни онлайн. Ако в сайта ви се съхраняват лични данни или се извършват плащания с дебитни и кредитни карти, използването на SSL сертификат е задължително.