Като че ли пренасянето на живота ни онлайн никога не е било по-осезаемо. Пазаруваме онлайн (вече все по-често през телефоните си), редовно качваме снимки, публикуваме интересни факти и мисли в различни социални мрежи, гледаме и качваме клипчета, четем новини и се информираме от различни портали. Търсим и получаваме информация онлайн от всякакви канали. Тази тенденция става по-всеобхватна и това налага нови правила на ангажимента за Интернет присъствие. Все по-голям процент от бизнеса търси начин да се представя

успешно в уеб пространството. Изразходват се солидни суми за онлайн реклама – за банери и платени линкове, SEO оптимизиция, платени реклами в търсачките и т.н. Все повече сайтове прибягват и до т. нар. офлайн реклама – билбордове и рекламни пана по градския транспорт, както и до телевизионна и радио реклама с цел да бъдат по-видими, по-посещавани, по-разглеждани, по-лесно откриваеми и по-познати.

Всичко това обаче, може да се окаже недостатъчно. Ако не сте направили сайта си достатъчно „привлекателен” за посетителите, те ще го затворят и това ще им коства само един клик на мишката. За това е много важно преди да стартиратe каквито и да е рекламни кампании, преди да дадете дори един лев в реклама, да сте сигурни, че сайтът ви е достатъчно лесен за ползване, изглежда добре и е достатъчно интерактивен.

Ето няколко съвета как да постигнете това.

1. Правилен избор на хостинг услуга .

Сред като уеб сайтът е готов идва ред на избора на хостинг. За много хора това е просто една „такса на година”, която позволява сайтът да е активен в интернет. Хостингът обаче, е много повече.
Преди да изберете хостинг, трябва да направите оценка на тежестта уеб на сайта. Колко информация ще съдържа той, колко посещения очаквате да имате на ден или в месеца, ще публикувате ли клипчета, ще имате ли връзки към социалните мрежи и по какъв начин ще се осъществява тя. Отговорите на тези, и не само тези въпроси, са важни при избора на хостинг. Добре е в анализа да участва не само собственикът на сайта, а също така професионалисти в областта, най-често тези, които изработват страницата, маркетинг специалисти и др.

В резултат на този анализ ще знаете, точно каква хостинг услуга ви е необходима – споделен хостинг, виртуален сървър (VPS) , нает сървър или стрийм хостинг . Добра практика е да се застраховате и да се абонирате за малко по-добър план от това, което мислите, че ще е подходящо за вашият сайт в началото.

Изборът на правилния хостинг на първо място ще осигури бързо зареждане на сайта без да плащате излишно. Бързодействието винаги е приятно за Интернет потребителите, но не само това. Представете си, че рекламирате нов сайт. Вложили сте пари за онлайн и офлайн реклама. Потребителят кликва на банер, водещ към вашия нов сайт и … чака една минута да се зареди. Всичко в Интернет се развива с изключителна скорост и шансът, човек затвори прозореца на сайт, който се зарежда за една минута, е много голям. По този начин, не само не сте успели да привлечете клиент, но се получава така, че парите, които сте дали за реклама са послужили да „изгонят” клиента от сайта ви. Плащате за „реклама”, която кара интернет потребителите, да НЕ посещават сайта ви. Това за един нов сайт е равно на неговото самоубийство.

Освен хостинг план трябва да изберете и хостинг доставчик. Фирмите, предлагащи професионален хостинг, гарантират по-голяма сигурност – сайтът ви ще е постоянно онлайн и ще има добра защита от хакерски атаки, нещо с което всеки сайт рано или късно се сблъсква. Сериозните фирми имат 24 часова поддръжка и предлагат помощ във всеки един момент. Разбира се, както за всяка професионална услуга, може да се наложи да платите малко повече, но сигурността, която ще получите, определено е нещо, от което не бихте желали да се лишите, особено когато стартирате нов бизнес онлайн.

Ако сайтът ви привлича голям брой посещения или обслужва много онлайн поръчки, имате нужда от хостинг за високо натоварване. В такъв случай най-добрият вариант е да наемете виртуален или самостоятелен сървър. Абонаментът за тези услуги ще осигури нормална и сигурна работа на сайта. Обратно, ако сайтът представлява просто една електронна визитка, споделеният хостинг план ще е напълно достатъчен. Ако искате да публикувате видео или очаквате посетителите на вашия сайт да го правят, подобно на платформи като Vbox7 и Youtube “Стрийм хостинг“ (Stream hosting) е услугата, от която имате нужда.

2. Направете сайта си свободен за ползване

Напоследък много сайтове залагат на политиката: „сподели на стената си във Facebook, Twitter или някоя друга социална мрежа и чак тогава гледай клипчето”. Разчита се, че любопитството на хората ще ги накара да споделят и по-този начин ще популяризират въпросния сайт. Това обаче, води до точно обратния ефект. Интернет пространството дава изключително голям избор на потребителите. Ако не могат да видят нещо в този сайт, защото „са задължени” преди това да изпълнят някаква операция, те просто ще го затворят и ще преминат на следващия, който е напълно отворен и свободен. Подобни опити да се „ограничи Интернет свободата” на потребителите обричат такива сайтове на бърза забрава и ги превръщат в сайтове еднодневки. Те създават усещането за лошо направена маркетингова стратегия и опит за „евтина”, от типа безплатна реклама. Това допълнително създава усещането за несериозност у потребителите и те бързо игнорират подобен род сайтове. Заложете на качествено, интересно и свободно съдържание и това ще доведе до т. нар. вайръл ефект рано или късно. За разлика от описания по-горе модел, този път посетителите ще дойдат във вашия сайт по собствено желание.

Следва продължение…