Стремежът да се постигне по-голяма интерактивност в комуникацията с клиенти или партньори през интернет, естествено води до необходимостта от включване на видео. Успехът на сайтове като vBox7 и Youtube доказва, че това е бърз, лесен и много успешен начин да се представи даден продукт, услуга или да се проведе онлайн обучение. Видеото увеличава изискванията към хостинга на сайта, тъй като гледането на клиповете изисква допълнителен ресурс.

За нормалната работа на такъв сайт е необходим специфичен хостинг, съобразен с натоварването и неговата динамичност. В тази ситуация на помощ идва стрийм хостингът (stream hosting).

Продуктът е специално предназначен за сайтове с повишено потребление, свързано с гледането на видео. То се характеризира с много голяма височина на пиковите натоварвания. За разлика от споделения хостинг и виртуалните или наети сървъри, при стрийм хостинга най-важните параметри се обединяват в един. Процесорният ресурс, размерът на RAM паметта и ширината на честотната лента се представят удобно за клиента от един параметър – броя на едновременните конекции към сайта. Това е максималният брой връзки, който хостингът може да обслужва в даден момент без да се прекъсва видеото за буфериране.

Другият важен параметър при избора на стрийм хостинг е размерът на видео рамката. Платформите за видео споделяне и обмен поддържат по няколко видео рамки. Най-разпространеният размер е 640 х 360 пиксела. За да се наблюдава видео с по-добро качество резолюцията може да бъде 854 х 480 пиксела или по-висока. Повечето сайтове, поддържат тези формати. Гледането на високата резолюция обаче не е гарантирано с избора на режим „цял екран“. Ако клип с висока резолюция не е зареден на сървъра, той предлага на целия екран отново видеото с ниска резолюция.

При избор на стрийм хостинг трябва да се направи преценка колко човека се очаква да го използват, за да гледат/качват видео клипове във всеки един момент. Важно е също така да се предвиди големината на максималното натоварване. За да се избере най-подходящата услуга трябва да се има предвид също, че понякога в Интернет нещата се развиват доста по-бързо от очакваното. Затова, наемайки план, който предоставя резерва към ежедневните нужди на сайта, може да бъде една добра застраховка за комфорта на потребителите.

Host.bg предлага стрийм хостинг предназначен за широк диапазон от натоварвания. Наличието на няколко обучителни или демонстрационни видеа в един сайт не е причина да се наема стрийм хостинг. Обикновено, те надеждно могат да се обслужат и от споделена услуга. Когато обаче новините се заменят с видео новини или в сайта се публикува потребителско видео, този хостинг продукт е добър избор. Провеждането на онлайн обучения също може да бъде подпомогнато с изполването на стрийм хостинг. Характерно за потреблението в този случай е едновременната работа на макар и неголям брой потребители. В областта на високите натоварвания стрийм хостингът е незаменим. Комуникационната инфраструктура, използвания софтуер и осигурения в стрийм клъстера хардуерен ресурс могат да посрещнат претенциозните изисквания на високо видео потребление.

Матриалът е публикуван в списание .Net