Преминаването към новият стандарт за интернет протоколите (IP) IPv6 започна от 06.06.2012 година. В последните години, начините за достъп до глобалната мрежа значително се увеличиха. Сега в мрежата може да се сърфира с компютър, лаптоп, смартфон и таблет, а много други устройства, като видео камерите например, могат да бъдат управлявани през глобалната мрежа. Затова броят на уникалните адреси на стария стандарт IPv4, който е малко над 4 млрд, беше достигнат и изчерпан още през миналата година.

Новият стадарт – версия 6 ще осигури, 340 индецилиона адреса, което е равно на 10 на 36-а степен.

За да се осъществи връзка с Интернет по новия протокол всяко устройство трябва да има IP адрес от новия модел. Големите интернет компании се готвят за този преход от няколко години и не се очаква да има проблеми за потребителите. В периода до цялостно преминаване на мрежовата инфраструктура на новия стандарт потребителския трафик може да преминава през допълнителни мрежови възли от типа гейтуей. Това обаче ще бъде напълно прозрачно и няма да води промяна в зареждането на Интернет страниците.

Host.bg e напълно готов за промяната. Не се очаква промяна в работата на сайтовете на нашите клиенти. Ако все пак забележите нередности пишете ни на support@host.bg.