Всички харесваме и се радваме на удобните неща. Удобният потребителски интерфейс не е изключение от този стремеж. Как обаче да определим коя уеб страница е удобна и коя не? Добра структура? Балансирано съдържание? Или нещо друго?

Без да пренебрегваме всички тези неща, може би има нещо специално, когато става въпрос за потребителски интерфейс. Това, което го прави удобен е неговата незабележимост.

Удобният интерфейс е толкова полезен, толкова разбираем, толкова използваем, че не е нужно да се мисли за него. Това е вярно, както за прости устройства, така и сложни приложения, където, след като потребителят се запознае с инструментите, той започва веднага да ги използва, без да мисли за тях.

Експертните интерфейси са за експертите

Истината за специализираните интерфеси е тази, че те са сложни, не особено оптимизирани и само добре обучен специалист може да ги използва ефективно. След като потребителите работят дълго време с една система, нейният интерфейс става лесен за използване, както всеки друг по-прост интерфейс. Експертни интерфейси, обаче, изискват часове на обучение и практика.

За случайния потребител е много по-полезен обикновеният и опростен дизайн на една уеб услуга. Иначе казано, сложността на интерфейса зависи от знанията, опита и нуждите на потребителя. Затова в общия случай простите системи са много по-използвани от обикновенния потребител.

Удобството на интерфейса е още по-важно за уеб сайт, богат на функции. Ако направите сериозна промяна в неговия дизайн или начин на работа, може да очаквате малък бунт сред потребителите му. Функциите не принадлежат на уебсайта, те принадлежат на потребителите.

Ето един нетехнологичен пример. Да направим сравнение с очилата. Използваме ги, за да виждаме по-добре. Ако стъклата са замъглени, ние няма да виждаме добре. Ако са чисти, ние дори не ги „виждаме”- те просто ни услесняват в нашия начин на работа.

Други подобни нетехнологични неща, които ни помагат, но не забелязваме са: дръжките за врати, чекмеджетата в гардероба ни, крановете за вода и много други. Всички те са създадени по определени стандарти, с които сме свикнали и не се налага да минаваме през специализирани курсове, за да можем да ги използваме.

Същото е и с дизайна на вашия сайт, системен интерфейс или приложение. Няма нищо лошо в големия набор от функции, но имайте предвид, че колкото по-незабележим е дизайнът, толкова по-лесен и по-полезен ще е сайтът за потребителите. Това е важно за тях, защото колкото по-използваем и прозрачен е дизайнът, толкова по-лесно потребителите могат да се фокусират върху това, което трябва да правят на самия сайт. Ако потребителите „забелязват“ вашия уеб сайт, вместо да го използват вероятно е време за оптимизация.