Човек обича свободата! Човек обича да споделя свободата и всяка година, все повече хора обичат да споделят свободата. OpenFest недвусмислено показа това отново. Пълни зали, правостоящи и десетки насядали по земята и по пътеката водеща към сцената на OpenFest 2012… Такава беше реалността в двата дни на семинара на отворения код. Залите се оказаха малки, за стотиците желаещи да посетят лекциите на събитието.

Ето част от това, което научихме?

“Защо поддържането на 700 сървъра е по-лесно от това на 3?″

Защото: „Големите системи ни принуждават да научим някои неща, без които никога няма да можем да се справим с натоварването. Разширяването на системите е много по-лесно от разширяването на персонала и доста по-ясно като задача. Ако не се работи правилно, администраторите на системата издъхват, преди тя да е достигнала сериозен размер.”

Кратък откъс от отговора, който ни даде Васил Колев a.k.a „Крокодила”. Можете да научите още много по темата от неговия блог

Вeселин Николов ни разказа, кои са най-честите проблеми в сигурността на уеб проектите. Той обърна внимание, че над 30% от сайтовете ползват пароли в явен вид. Също така показа, кои са най-често допусканите грешки при употребата на функции. Повече може да прочетете на неговия блог , където е качена и неговата презентация от Openfest2012.

В една много интересна обща лекция, Васил Колев и Яна Петрова ни разказаха, че е лошо да си в депресия (макар и не в най-тежката й форма – клиничната) и за да я преодолеем е хубаво да правим много различни неща от това, с което сме свикнали. Да си намерим ново хоби (например да готвим), да спортуваме нещо интересно и ново, изобщо да създаваме сами приятни емоции, просто така – за себе си. Това ни успокоява, откъсва ни от ежедневието и ни помага да се отървем от депресията и „зациклянето”. Състояние, което се среща доста често при хората в IT сектора.

Последната лекция на феста (но не и по важност) беше на Harald Welte . Той разказа много интересни неща за GNU GPL лиценза.

В този пост наистина няма как да съберем цялата полезна, приятна и забавна информация, заедно в всички положителни емоции, които бяха предадени на OpenFest 2012.

Ние от Host.bg,, се радваме, че бяхме там, за помогнем с каквото можем. За нас беше чест да сме част от събитието на отворения код!

Остава ни само да чакаме издание номер 11- OpenFest2013!