Host.bg продължава своята рубрика „Host.bg Представя“ с една интересна статия от Росен Георгиев. В света на дигиталния маркетинг, интернет отдавна не е chat room, в който се влиза с псевдоним и се изгражда нова самоличност. Интернет е още един канал, чрез който комуникираме себе си или бранда, който развиваме. Както в “живия” живот, то и тук е важно да бъдем себе си, да бъдем автентични. Вероятно, всеки бранд, който се комуникира в интернет, е избрал фокус на своята комуникация и предоставя на съответните потребители нещо ново, забавно, полезно или безплатно или микс от изброените. Във всички случаи е важно посланията да бъдат автентични и близки до самия бранд … близки, така както екстремното е близко на Red Bull, красивият дизайн е близък на Apple, а романтиката е близка до Париж. Брандовете разполагат с огромен арсенал от инструменти за да комуникират своите послания онлайн – facebook страница, linkedIn група, youtube канал, уеб сайт, блог, нюзлетър и т.н. Както се казва, на всеки му според нуждите и възможностите. Мъчително е обаче, когато отговорните хора не знаят какво да кажат или не са сигурни как. Тогава започва създаване на генерично съдържание, което рядко предава смислени послания и още по-рядко разграничава бранда от останалите играчи на пазара. Разбира се, шаблоните в комуникацията не са откритие на 21 век нито са дело на интернет маркетолозите, което ми напомня за една статия която се шегува с “creative” хрумванията на рекламистите благодарение на които имаме формирано очакване, че “ако две деца злобно мърсят омразните си бели тениски, ще дойде не татко с шамарите, а някаква лелка с прах за пране” (всъщност, някой успява ли да разбере коя марка прах за пране се рекламира?).

2B43_51B9A1C8

Затова нека бъдем автентични; интернет е просто още едно място, където се иска да бъдем себе си и да покажем това, което ни отличава. Практиката ми многократно доказва, че автентичните визии, видеа, послания и онлайн кампании се възприемат много по-позитивно от потребителите. Един от многото примери за това е онлайн кампания, която в края на миналата година реализирахме за наш клиент. През последните 10 години, клиентът успешно организира турнир по “Генерал” (игра със зарове, позната под много други имена – Cheerio, Yot, Yam и Yahtzee), като нашата задача бе да създадем онлайн еквивалент който представляваше първата в страната multiplayer facebook игра. Резултатите бяха зашеметяващи, като средният престой на потребител в приложението надмина 13 минути, а в края на кампанията отчетохме впечатляващите 89 000 изиграни игри (убеден съм, че колегите от индустрията могат да потвърдят значимостта на цитираните резултати). В основата на успеха на кампанията бе комбинацията от нещо Ново (multiplayer facebook игра), нещо Забавно (игра със зарове) и нещо наистина Автентично (турнир с 10 годишна история). В заключение, нека продължим да търсим истинското и автентичното, защото то е в основата на всяко добро начало и в основата на успешната комуникация както офлайн, така и онлайн.

E74A_51B9A1C8

Росен Георгиев е старши мениджър проекти в криейтив агенция за дигитален маркетинг ilyan.com . В момента работи по ключови дигитални проекти на агенцията по брандове на „Данон България“, „Крафт фуудс България“, „Белла България“, „Хенкел България“ и други. Работил е в маркетинг екипите на „Глобул“ и на „Роберт Бош“.