Световният интернет регулатор ICANN одобри регистрацията на над 1400 нови домейн разширения. Те ще бъдат пуснати за свободна продажба поетапно за период от около една година.

Сред новите домейни има имена във всякакви категории, като: географски, уеб и интернет търговия, спорт и хоби, бизнес, общество, храни, шопинг и много други.

Между географските имена се отличават домейн разширенията на някои от големите световни градове и мегаполиси като: Ню Йорк- .nyc, Бостън- .boston, Амстердам- .amsterdam, Москва- .moskwa, Токио- .tokyo, Лондон- .london и много други. Също така има разширения с имена на континенти, държави или щати като: Африка- .africa, Уелс .wales, Квебек- .quebec и т. н.

Съвсем скоро ще имате възможност да покажете своята любов с .love, да мислите по-зелено с .green или да информирате с .news домейни. Сред останалите интересни домейни с общо приложение са и .cool, .club, .free, .today, .technology и още много други.

Интересни разширения има и в категорията за уеб. Сред тях се очаква най-голяма популярност да получат .blog, .site, .email, .online, .mobile и .web.

Онлайн търговците ще имат богат избор от разширения за своите нови сайтове. Сред интересните варианти се отличават .shopping, .deal, .shop, .store, .lux.

Ако имате новинарски сайт ще имате възможност да регистрирате няколко различни комбинации като: Bulgaria.today, Sofia.online или пък Bulgaria.news. За своя спортен сайт можете да изберете домейн със спортно разширение – например: football.sport, Ludogorec.team, CSKA.team, Levski team, allin.poker и много други.

Новите имена носят алтернатива и за бизнеса. Например за своя е-магазин за обувки онлайн можете да избирате сред домейни като obuvki.shop, shoes.store, greatshoes.shopping и т.н.

Личната си страница можете да качите на домейн Ivan.guru, Georgi.blog, Nikola.live и безброй други.

Освен оригиналността и интересното звучене, основно предимство на новите разширения е наличието на множество свободни интересни имена. Сами по себе си, новите разширения дават алтернатива за новите тематични сайтове, както на вече съществуващи такива с популярни разширения като .com, .net и др. Свободни три, четири и пет буквени домейни от най-популярните разширения няма от години. С новите имена ще отпадне необходимостта от наемане на висока цена на домейни, които се търгуват на вторичния домейн пазар.

За пръв път ICCAN пуска в употреба толкова голямо количество нови домейн разширения, какъв ще е ефектът можем само да предполагаме. Предстои да разберем дали новите имена ще успят да се наложат като алтернатива на наложилите се .com, .net, .org, .info, .biz и популярните регионални домейни, като .me, .co, .in и др., създавайки съвсем нова плетка в голямата Мрежа.

За повече информация и новости следете нашите сайтове Host.bg и Blog.host.bg.

В очакване на новите домейни, можете да се възползвате от нашите супер промоции на домейни .EU само за 2 лв. или .BG за 50,50 лв. и 15% отстъпка при регистрация на хостинг за 1 година или да вземете домейни .com, .net, .org, .in и .ws с отстъпка до 69%.

Ето и някой от най-интересните нови разширения по категории:

ГЕОГРАФСКИ

ОБЩО ПРИЛОЖЕНИЕ

БИЗНЕС

.nyc .archi .adult .associates .bid
.tokyo .bio .casa .business .cab
.roma .center .city .careers .car
.scot .club .cool .clothing .company
.wales .date .earth .contractors .design
.moskwa .energy .exchange .enterprises .equipment
.yokohama .family .free .gallery .estate
.bayern .green .guru .graphics .hotel
.arab .live .lol .immo .law
.kiwi .love .med .investments .lease
.osaka .news .ngo .management .market
.amsterdam .phone .pictures .solutions .money
.africa .radio .reviews .sucks .systems
.miami .rip .supplies .trade
.vegas .team .technology
.vlaanderen .today .voting
.london

 

УЕБ

СПОРТ И ХОБИ

ОБЩЕСТВО

ХРАНИ

ШОПИНГ

.blog .bike .eus .bar .buy
.chat .book .gay .food .deal
.cloud .holiday .eco .pizza .luxe
.digital .horse .hiv .wine .sale
.download .film .latino .store
.email .music .irish .shopping
.mobile .party .kids .shop
.online .poker .one
.site .play .pics
.mls .pets .porn
.secure .rocks .sex
.web .rugby .singles
.wiki .ski .vin
.sport .vip
.surf
.video
.tour