bg2

Международната интернет организация за имена и адреси (ICANN) одобри домейн разширението „.бг“, като това официално потвърди и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова коментира: „Използването на родната азбука в Интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и за утвърждаване на нашата културна идентичност“. Тя припомни, че 400 милиона потребители по света използват кирилица. „Националният адрес на кирилица в интернет пространството е възможност повече хора да ползват световната мрежа, както за общуване, така и за работа. Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители. Тези, които не познават добре латинската азбука ще могат по-лесно да се справят с работата в мрежата“, каза още министър Николина Ангелкова.

България първа декларира своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица още в края на 2009-та година. На 18 май 2010 г. ICANN отказа с мотива, че това домейн разширение е твърде подобно на съществуващи TLD-та на латиница (например .br). След обществено допитване, показало, че мнозинството от българските, интренет потребители не биха били склонни да приемат разширение, различно от .бг и продължителни преговори, преди няколко дни ICANN обяви, че .бг ще го има.

Изписването на кирилица ще стане възможно най-късно след 6 месеца, когато бъде създадена необходимата организация (създаване на специализиран регистър) за регистрация на имената, които получават „бг“ домейн.