dom

Над 3 милиона домейна вече са регистрирани с новите разширения. Въпреки, че това е по-малко от първоначалните очаквания интересът към имената е сериозен. По-голямата част от тях обаче не водят към реални сайтове, а пренасочват към вече съществуващи или показват служебните страници на хостинг доставчиците. Съвсем скоро новите разширения ще бъдат подложени на още един тест. Никой не се наема да предвиди какъв ще бъде процентът на подновяванията.

Успехът на новите разширения варира в много широк диапазон. Най-популярни до момента са .club и .guru. Общата оценка на експертите е, че либерализацията е предоставила необходими и неограничени възможности за идентифициране, особено за стартиращия бизнес. Вече се говори за оценка на Етап 1 (Round 1) от процеса и навлизане в Етап 2. Той ще се характеризира с повече маркетингови усилия. Заедно с това е възможно да започне консолидиране на регистрарите.

Популярността на домейн имената на кирилица също расте. До момента са регистрирани над 6000 домейна в областите .ОНЛАЙН и .САЙТ. Руският домейн .РФ пък е привлякъл интереса на 15% от регистрантите. Българското разширение .БГ съвсем наскоро бе одобрено от ICANN и в момента се финализира процедурата за регистрация. За избор на регистратор ще бъде следван т. нар. multistkeholders model, а за целта неотдавна в Министерството на транспорта, информационните технологии и комуникациите беше създадена работна група с участието на български технологични асоциации.

Domain Forum 2014 се проведе на 05.12.2014г в гр. София, като Host.bg взе участие в лицето на Сокол Соколов, управител на Host.bg, който беше и модератор на панела за „Мултиезичен интернет”.