Let’s Encrypt? Въпросите, които ни зададохте!

Актуална информация от януари 2018 г.
От 29.09.2017 г. за всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ без конфигуриран SSL сертификат автоматично е инсталиран AutoSSL. AutoSSL сертификатите са специално разработени от cPanel съвместно с Comodo. AutoSSL сертификатите имат същите условия като тези на Let’s Encrypt. Напълно безплатни са, издават се за период от 3 месеца и се подновяват автоматично, без намеса от страна на клиента. Повече по темата ще откриете в нашата статия.Поради това от януари 2018 г. Let’s Encrypt вече не се поддържа в cPanel на хостинг акаунтите в СуперХостинг.БГ и се заменя с AutoSSL.
За всички клиенти, които в момента ползват Let’s Encrypt сертификати, ще бъдат автоматично издадени AutoSSL сертификати. Промяната ще бъде автоматична, не са необходими действия от страна на клиентите.

Let’s Encrypt е темата, която разбуди уеб пространството напоследък. По традиция всяка услуга, предоставяна безплатно, предизвиква дискусии и поражда много въпроси. Опитахме се да обобщим повечето от тях и да им отговорим. 🙂

Какво е Let’s encrypt?

Let’s Encrypt е сертификат, който осигурява криптиране на връзката между уеб браузъра и уеб сървъра, както познатите широко разпространени SSL сертификати. Разликата спрямо тях е, че той е безплатен и използва опростен процес по издаване, както и в това, че можете да го активирате лесно през вашия контролен панел cPanel, без валидация по мейл и сложно конфигуриране. Let’s Encrypt сертификатът се доближава най-много до SSL сертификатите с валидация по домейн. Периодът, за който се активира е 90 дни, а след това се подновява автоматично.

Преди да изберете Let’s Encrypt сертификата като вариант за криптиране на връзката за вашия сайт, е важно да се запознаете с неговите предимства и недостатъци.

Предимства:

  • Безплатен сертификат;
  • Зелено „катинарче“ в браузъра;
  • Лесна инсталация и малко време за издаване;
  • Сигурен, използва най-добрите криптографски практики за защита;
  • Поддържа се на по-голяма част от уеб браузърите.

Недостатъци:

  • Към момента не се поддържа за IDN домейни (вкл. домейни на кирилица);
  • Не се поддържа при по-стари браузъри и мобилни устройства;
  • Ниска степен на довереност, в следствие на занижените изисквания за валидация;
  • Липсва опция за динамичен печат на сайта;
  • Вдъхва по-малко доверие от имената на утвърдени издатели като VeriSign, GeoTrust и Comodo.

 

Кога да се доверя на Let’s Encrypt?

Let’s Encrypt сертификатът е подходящ за малки лични уебсайтове или блогове. Към момента се счита, че сайтове, които използват криптирана връзка, се определят като по-сигурни от търсещите машини. Това прави Let’s Encrypt добър вариант да осигурите това предимство и за вашия сайт, без да се налага да правите допълнителни инвестиции.

Кога да избера платен SSL сертификат?

Платените SSL сертификати покриват по-широк кръг от устройствата и браузъри. Освен това, брандовете на големите издатели като GeoTrust са познати на потребителите в цял свят, изградили са своите позиции и вдъхват по-голямо доверие у тях. Ако вашият бизнес сайт съдържа форми за попълване на лични данни и друга чувствителна информация за вашите посетители и клиенти, платените SSL сертификати са правилния избор за вас. Има широк спектър от SSL предложения, сред които можете да намерите най-правилното решение за вашия бизнес.

Let’s Encrypt сертификатът се поддържа при споделен хостинг, на всички планове на Managed VPS, както и на услугата за създаване на онлайн магазини – Shopiko. Вижте как можете да инсталирате Let’s Encrypt сертификат на вашия хостинг акаунт.
Ъпдейт от септември 2016г.:
Let’s Encrypt сертификатите се поддържат при всички планове на споделен хостинг.
Ъпдейт от ноември 2017г.:
Всички клиенти на СуперХостинг.БГ, които все още не са инсталирали SSL сертификат на техния сайт, са подсигурени с такъв и не е необходимо да инсталират друг. За всички домейни, които са насочени и се зареждат от хостинг акаунт в СуперХостинг.БГ, автоматично е инсталиран cPanel/Comodo SSL сертификат.
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ
СуперХостинг.БГ е СуперЕкипът! Ежедневно всеки дава най-доброто от себе си, за да можете вие, клиентите на СуперХостинг.БГ, да сте номер едно. СуперСилата на СуперЕкипа е, че винаги е готов да ви даде точната информация, тази от която се нуждаете и за която питате.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

8 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
SaaS?

SaaS? Що е то и кое го прави най-подходящата платформа за Вашия онлайн магазин

0
SaaS услугата ви дава възможност лесно и бързо да стартирате собствен електронен магазин и да развивате бизнеса си в интернет.
6 причини за съобщение Internal Server Error 500

6 причини за съобщение Internal Server Error 500 [Аудио]

11
Причините за генерирането на това съобщение може да са най-различни - некоректно изпълняващ се скрипт в сайта, некоректни права на файлове и директории и други
10 основни грешки при изграждането на един уебсайт

10 основни грешки при изграждането на един уебсайт [Аудио]

0
Последствията от неправилно структурирания сайт могат да бъдат неприятни за бизнеса Ви и да доведат до нежелан ефект.