WordPress 4.7 – с избор на език за администрацията и видео на началната страница

Излезе най-новият WordPress 4.7 и не е изненада, че отново носи името на известен музикант – Сара Вон. Вижте кои са новостите, които се открояват сред многото подобрения и поправки в тази декемврийска версия на системата.

⭐ Twenty Seventeen – новата основна тема

2017 - новата основна тема в WordPress

За разлика от досегашните основни теми, подходящи предимно за блог сайтове, новата тема „Twenty Seventeen“ е готова за бизнес сайтовете.

На демо сайта на темата: Needle & Hook – Coffeehouse, можете да видите начална страница, разделена на няколко секции. Освен това, в темата „2017“ ще видите още интересни новости, като starter content (първоначално съдържание), video headers (видео в заглавната част), бутони за редакция на елементите и добавяне на собствен стил (CSS).

При инсталиране на нов WordPress 4.7 ще може да се ползва първоначално съдържание за сайта (starter content), което ще показва възможностите на избраната тема, като опции, джаджи, страници, навигационни елементи и други.

⭐ Новости в Customize (преглед на живо)

• Video Headers (заглавно клипче за началната страница)

Чрез видео хедърите, в случай че темата ги поддържа, можете да поставите заглавно клипче на началната страница на сайта. Настройките са достъпни през администрацията -> Външен вид -> Заглавна картинка или директно през Customize -> Медиен файл за заглавната част.

Можете да качите видео файл, който след това да зададете за заглавно видео или директно да поставите уеб адрес на видео от YouTube.

Клипчето трябва да е във формат .mp4 и задължително да е с максимално оптимизирана големина (kB, под 8 MB).  Когато сайтът се зарежда през мобилни устройства, с по-малки размери на екрана, вместо клипчето се показва заглавното изображение. Посетителите на сайта ще могат да спират и пускат видеото, което по подразбиране се разпъва по цялата дължина на екрана, чрез поставения за целта бутон за контрол.

• Бутони за редактиране на елементите от темата

Бутони за редактиране на елементите

Това са бутоните за редактиране, които се показват за отделните елементи на темата, при преглед през Customize. В предишни версии на WordPress тези бутони са скрити, но достъпни чрез Shift+кликване на мишката. В WordPress 4.7 бутоните вече ще са видими. Поддръжката на тези бутони зависи от ползваната тема. Можете да ги видите в Customize, при преглед на темата „2017“.

• Потребителски стил (CSS)

През Customize с опцията Допълнителен CSS, можете да поставяте собствен CSS код (стил) към темата.

⭐ Избор на език за администрацията

Промяна на езика за админ панела, за дадения потребител

Потребителите (администраторите най-вече) могат да ползват език за администрацията, различен от този на сайта.

Промяната на езика се извършва от редактора на профила.

Тази опция е особено полезна (и очаквана) ако поддържате сайт на непознат за вас език, и се налага да променяте настройки в администрацията.

⭐ Премахнати бутони за форматиране на текст

От редактора са премахнати два бутона за форматиране на текста – подравняване от двете страни (align-justify) и подчертаване (underline).

Премахнати бутони от редактора

Подчертаването на текста, или отделни думи в него, може да обърка потребителите, че подчертания елемент е линк. Относно подравняването на текста от двете страни, това е наследена практика от печатните издания. Също така може да затрудни прочитането на текста.

Въпреки че бутоните липсват, ще можете да използвате функционалностите им – чрез клавишни комбинации Shift + Alt + j (подравняване) и Ctrl + u (подчертаване).

И още:

За PDF файловете ще се генерират малки изображения, служещи за преглед на качените файлове през Библиотеката с файлове. Малкото изображение представлява скрийншот на първата страница от .pdf файла.

Стойността за alt тага, който се задава към изображенията, вече няма да се взима автоматично от името на файла в WordPress. Тоест, ако не се въведе ръчно текст за alt тага, то той ще се задава празен (alt=““).

Подобрения и допълнения в REST API интерфейса на WordPress. Разширени са възможностите за достъп и комуникация от външни приложения към съдържанието на сайта. Положени са основите за следващата разработка – Management API (администриране на сайта).

Разработчиците ще могат да регистрират собствени опции за бълк действията, в страниците, в които се листват елементи.

Темплейти и за публикациите (post type templates). Подобно на темплейтите за страниците, където можете да имате отделни .php файлове за различните темплейти, вече ще може да се създават и ползват темплейти и за потребителските типове данни, статии и всички други.


WordPress 4.7 вече е наличен и в Softaculous. Преди да обновите WordPress до 4.7, направете бекъп на сайта. При нужда, можете да възстановите сайта бързо през WordPress Manager by SuperHosting в cPanel.

Интересните новости в други версии на WordPress: 4.9, 4.8, 4.7, 4.6, 4.5.

Абонирайте се за СуперБлога, за да научавате първи за най-интересните новости в новите версии на WordPress.

Мадлена Методиева
Мадлена Методиева
Меган е част от СуперМаркетинг екипа. Мисията ѝ е старателно да попълва е-библиотеката на СуперХостинг.БГ с полезни и помощни статии.
0 0 votes
.
Абониране
Уведоми ме при
guest

2 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Black Friday: Рано пиле… на Черен петък триумфира или кога и как да започнете...

0
Вижте стъпките по подготовката на онлайн магазина, стоката и служителите Ви за Черен петък (Black Friday). Вземете нещо за писане и запретвайте ръкави!
3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие

3 стъпки за органично бизнес онлайн присъствие [Аудио]

2
Под „органично присъствие“ имаме предвид всички начини, чрез които потребителите могат да разберат за Вашия бизнес, без да плащате за позициониране (реклама).
5 причини да изберете домейн .EU ( а защо не и .ЕЮ )

5 причини да изберете домейн .EU (а защо не и .ЕЮ )

0
Домейнът .EU е сравнително нов за пазара на домейни. От края 2016 година е един от най-популярните Top Level домейни.